Nya Skapaskolan 2018 | En makerspace – vad är det
post-template-default,single,single-post,postid-60,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

En makerspace – vad är det

Vi heter Skapaskolan för att vi vet att vi lär oss bäst när vi producerar och skapar på olika sätt. Vi vill möjliggöra det inom ramen för våra lärstudios men vissa typer av skapande, inte minst som innefattar större experiment och sådana som innefattar skrymmande och mer komplicerade material eller specifik aparatur kanske inte passar bäst i en lärstudio.

Därtill ser vi att digitaliseringen är en genomgripande kraft i samhället och något som vi vill ge våra elever ett gynnsamt förhållningssätt till. Vi vill inte att våra elever ska vara passiva konsumenter till digital tjänster och prylar utan istället ikläda sig en aktiv skaparroll.

Utifrån detta ser vi att vår nya skola behöver bjuda in alla elever till ett nyfiket testande och meckande med olika material och prylar och inte minst med prylar som på olika sätt innefattar elektronik. Alltså behöver vi en Makerspace.

Makers of Sweden beskriver Makerspaces på följande sätt:

Grundtanken är en och densamma, nämligen att i dessa miljöer skapa en verkstadsliknande miljö som uppmuntrar till delning av kunskap, verktyg och idéer.

Man kan likna ett Makerspace vid ett gym, men istället för att gå och träna din biceps, kan du gå till ett Makerspace för ett pass kreativ hjärngympa, för att utveckla din idé eller helt enkelt skapa något för skapandets skull. Makerspaces fungerar ofta väldigt likt gym, med medlemmar som jobbar sida vid sida och som har delad access till en miljö för att utöva sina intressen. Spektrat av intressen bland medlemmar på Makerspaces är brett, från elektronik och programmering till virkning. Gemensam för Makers är kärleken till att lösa problem och skapa, själv eller tillsammans med andra.

IMG_0493

Vi tycker att Maker Swedens beskrivning ovan av makerspaces och makerrörelsen är vacker och träffande för vad vi vill åstadkomma med undervisning och fritids i Skapaskolans kommande makerspace.

Makerspaces kommer att ligga på entréplanet med visuell kontakt till entrén för att lyfta fram vikten av skapande. Det kommer att vara en plats vi nyttjar för gränsöverskridande skapande. Här bedriver vi slöjd, teknik, bild, fysik och andra ämnen i ämnesöverskridande lärprocesser. Här tar våra elever dag för dag kontrollen över vårt allt mer digitala universum och ikläder sig rollen av designers av den värld de vill leva i. Här förverkligar vi praktiskt visionen – mod och förmåga att följa sina drömmar.